Botanisera i takpannornas värld

Takläggare stockholm ab
Ordning och reda på taket
May 21, 2019
Takläggare i Stockholm
Välja rätt sorts tak
June 19, 2019

Nuförtiden kan man få välja bland olika sorter av takpannor Stockholm, man behöver inte alls vara förpassad till endast tegelpannor som man var förr i tiden. Det gäller att välja pannor som passar husets karaktär och som skänker liv och skyddar huset mot vädrets makter.

Du bör känna till att det finns falsat och ofalsade takpannor. Det handlar förstås om att du ska få rätt slags lutning på pannorna. Om du har 14 graders lutning på taket ska du välja falsade pannor eller betongplattor. Vid 22 graders lutning är det ofalsade takpannor som passar bäst. Det är viktigt att följa, därför annars kommer det att uppstå takläckor. Välj även taktäckningsmaterial med hänsyn till hur taket lutar. För att det inte ska uppstå skador vid regn och snö ska skarvarna vid takpannorna vara falsade.

Den vanligaste modellen på takpannor kallas för att dom är enkupiga. Förr i tiden la man takpannor på kloster och kyrkor som var tvåkupiga som kallades vitsigt nog för munken och nunnan.

taklggarnaistockholm

Betongpannor

Betongpannor har en jämnare struktur än tegelplattornas. Dom brukar vara tvåkupiga till formen men finns även som enkupiga. Själva läggning brukar gå snabbt och betongplattor är hållbart tåliga. Betongkupor är falsade och det innebär att regnvattnet kommer rinna bort på ett smidigare sätt. Dessa pannor är ytbehandlade med akrylfärg. Betongpannor räknas till dom billigaste pannor att köpa.

Plåttak

Plåttak är enkla att sköta och det är en mindre risk att mossa kommer att börja växa på plåttak. Det är ett prisvärt tak, men ett plåttak måste sättas fast ordentligt så att vinden inte förstör taket. Taket finns i olika utföranden och färger.

Tegelpannor

Tegelpannor är det klassiska taket som kommer att åldras med skönhet och värdighet om man sköter taket på rätt sätt. Genom skötsel och noggrann omvårdnad genom att ta bort mossa och byta ut trasiga pannor har man ett tak som ger både behagfull skönhet och färg åt ditt hus. Teglets kulör beror på hur mycket kalk som finns i leran. Om leran har mycket kalk i sig kommer plattan att bli gulaktig vid bränningen. Den populära röda tegelfärgen får man fram om leran är järn rik, vid andra färgskiftningar måste man hälla i kemikalier.

Det som kan vara avskräckande att välja tegelpannor är att det är dyrt att köpa.

Flacktegel

Flacktegel hör hemma på tak som har en liten lutning. Till formen är den inte formad på samma sätt som tegelpannorna. Därför får taket ett helt annat utseende. Dessa pannor är dubbelfalsade och det gör så att taket håller sig rejält tät mot nederbörd.

Tänk på att allt takarbete måste vara grundligt gjord och få ett passande underarbete. Du bör helst anlita en professionell takfirma så att jobbet blir gjort med både säkerhet och precision.