En enkel takskola

Takläggare
Funderingar runt ditt nya tak
March 9, 2019
Takläggare stockholm pris
Missarna du vill missa
April 11, 2019

En enkel takskolaNär du får problem med ditt tak eller ska lägga nytt tak är det bra att kunna veta vilka ord som du ska använda vid kontakten med din utvalda takfirma. Kunskapen kommer att komma till väl hands och allt blir mycket smidigare och du får en bättre översikt om hur taket fungerar.

Innertaket och undertaket

Ett innertak är det synliga tak som vi ser när vi tittar upp när vi går in i ett rum. Innertak kan se väldigt olika ut, det beror på husets ålder och design. Innertaket kan var tillverkat av gips, trä, panel eller puts.

Innertaken hos offentliga byggnader är en viktig detalj som skapar rymd och känsla hos besökaren. Engelska BBC har listat dom 10 vackraste offentliga innertaken. Stockholm kan känna sig hedrade med att Solna Centrums tunnelbana har det vackraste taket i ur hugget sten, skapat av konstnären Anders Åberg och har blivit målad i rött av Karl-Olov Björk. Våra konkurrenter var bland annat Grand Central Station i New York.

Slider

Om vi går vidare genom tak lagren så har vi hamnat hos undertaket, som brukar vara ett skyddande underlag gjort av duk väv eller papp. Ovanpå den kommer du eller din takläggare Stockholm firma att sätta upp en ströläkt. Det är en ställning som ger luftgap mellan takpannorna och det uppsatta underlaget. Sedan har vi den horisontellt lagda ställningen som kallas för bärläkt. På den ställningen ska tegelpannorna monteras upp.

Höga höjder

Takets allra högsta topp kallas för nock. För att denna del ska klara av väder och vind ska den skyddas med tegel som helt enkelt heter nockpannor. När arbete utförs på taket är det allra bäst i att man ska ha en nockräcka monterat på taket. Där kan säkerhetslinorna sättas fast för att tryggare takarbeten ska kunna utföras.

En vinkelränna har du med all säkerhet hört talas om. Vinkelrännan placeras mellan två mötande tak. Det är finurligt för då blir taket tätt i skarven och kan leda bort regnvattnet.

Kärt barn har många namn, brukar man säga och den del som kallas för takfot heter även taksprång eller takskägg. Den delen lokaliserar man på takets del som skjuter ut från själva huset. Takfotens uppgift är att skydda huset från regn och snö. Sedan har vi fotplåt som är ett plåtbeslag som sitter bakom hängrännan. Om inte det finns så kommer huset att få allvarliga fuktskador. Ett annat ord som är bra att känna till är takavvattnig. Det är det kollektiva ordet som syftar på stuprör, utkastare, hängrännor och dina rensbrunnar.