Hur ofta bör man byta tak?

Takläggare
Första hjälpen när taket börjar att läcka
February 17, 2019
Utbildningar inom takläggning
February 28, 2019

Att byta tak är ett ganska stort arbete så många drar sig för att sätta igång. Om taket är väl gjort så kan det också hålla i bra många år. Men ibland så är det ändå nödvändigt att bryta upp det gamla och lägga ett helt nytt tak.

Ta hand om ditt tak i Stockholm

Varje år så är det bra att göra en inspektion av taket. Kanske när vintern är över, speciellt om det varit en kall och våt säsong. Då har du också tid att fixa de takpannor som måste bytas ut eller göra några mindre reparationer.
Takläggare Stockholm

 

Ofta så är det takpappen eller andra delar av underlaget som blir utslitna först. Riktigt bra, äkta tegelpannor sägs kunna hålla i flera hundra år. Det kan löna sig att ta vara på dem och underhålla dem ordentligt. Betong däremot brukar behöva bytas ut efter runt 30 år.

Det är alltså inte fråga om att lägga nytt tak varje år. Därför bör du göra det riktigt ordentligt så det håller i ytterligare några årtionden.

Bra tak som håller tätt

Något att tänka på är att vanligtvis så är bostadshusens tak bättre gjorda än uthusen. Kontrollera underlaget noga så att ingen fukt kommer in. Det är ju detta som är problemet många gånger, att pappen och trädetaljerna vittrar sönder så att regn och snö kan sippra in. Det är inte stora mängder som krävs för att göra en enorm skada.

Därför så är försäkringsbolagen ganska stränga med sina utbetalningar när taket är involverat. Det kan hända att de inte godkänner fuktskador på grund av läckande tak, så se över det riktigt noga. Allra mest så är det dock fråga om att fukt kan vara skadligt för både din familj och huset. Det handlar om en stor investering och ditt hem, vilket är en god anledning att ta vara på det.

Konsten att lägga tak

Kontrollera ditt tak noga både utifrån och inifrån, minst en gång om året. Det räcker med en takpanna som hamnat snett för att fukt ska ta sig in. Speciellt på lite äldre tak eftersom man då ofta gjorde underlaget tunnare än vad som är vanligt i dag. Om du vill höja värdet på ditt hus inför en kommande försäljning kan ett nytt tak vara en god ide’. Så räkna med runt 30 år, kanske mer om du byter ut pannorna vartefter. Se sedan till att göra det hela grundligt så att det håller minst lika länge igen.