Renovera tak på småhus

Vad kostar det att byta tak?
January 6, 2019
Renovera taket på villa
January 20, 2019

Det lönar sig att kontrollera taket minst en gång om året. Syna det noga både utifrån och inne på vinden. Rätta till sneda takpannor och laga eventuella hål. Genom att renovera och hålla efter taket så klarar du dig utan att byta ut det helt och hållet. Därigenom så sparar du både pengar och tid, resurser som du kan använda till så mycket annat.

Viktigt med bra tak i Stockholm

Ett snyggt tak i Stockholm ger ett gott intryck. Det är roligt att komma hem till ett välvårdat hus och det gör också grannarna glada. När alla håller efter sina hem och tomter så blir hela grannskapet trevligare. Om du ska sälja ditt hus så är taket en av de första sakerna som folk tittar på. Det kan löna sig att renovera det i tid, för att få ett högre pris för huset.

Takläggare Stockholm

Men framför allt så handlar det om att hålla tätt. Att inte snö och regn tränger in och skapar stora problem med röta och mögel. Det räcker med en liten öppning för att det ska leda till rejäla kostnader och saneringar. Genom att renovera och laga regelbundet så slipper du allt detta.

Nytt material på taket?

Det vanligaste är att renovera taket genom att lägga det samma materialet som redan finns. Men det kan ju hända att du vill byta taket mot något annat. Betong är till exempel billigare än tegel, du kan spara ganska mycket på att använda det istället.

Men om du tänker välja ett annat material kan det krävas bygglov. Många områden är detaljplanerad och du måste följa de riktlinjer som finns. Därför är det alltid bättre att fråga först innan du sätter igång.

Något annat som kan spela in på vilket material som är bäst när du renoverar taket på ditt hus är tyngden. Om taket från början hade ett visst material så kanske det inte klarar av något som är tyngre. Lutningen på taket kan också vara avgörande för vilket material som passar bäst. Om den inte är så stor kanske papp, plåt eller betong är det bästa valet.

Bygga för framtiden

Att renovera taket är helt klart en investering. Det kostar en del, men lönar sig i längden. De flesta behöver bara göra en enda stor renovering under den tid de bor i huset, så länge håller det. Därför är det en fråga om att satsa på framtiden och för att ha ett hus som är väl skyddat.