Renovera taket på villa

Renovera tak på småhus
January 13, 2019
Takläggare
Första hjälpen när taket börjar att läcka
February 17, 2019

Ett villatak kan vara en rätt stor yta när du lägger samman det hela. Med alla vinklar och vrår kan det bli en hel del tak som måste renoveras. Men eftersom taket skyddar huset mot väder och vind så är det mycket viktigt att det är tätt och väl omhändertaget. Även den estetiska biten kan påverka ditt beslut att renovera taket på villan. Ett fult tak stör och gör att hemmet inte passar in i grannskapet. Ett snyggt tak å andra sidan är en prydnad och stolthet.

Första steget när du ska renovera taket

Allra först kan det vara bra att inspektera taket och se vad som måste göras. Detta är något som du bör ha koll på hela tiden. Gå upp på taket med jämna mellanrum och även upp på vinden för att inspektera det inifrån. Du kan också anlita en firma som specialiserat sig på tak för att ta hand om den här biten.

Takläggare Stockholm

När du vet hur taket ser ut är det bra att kontakta olika takläggare Stockholm för en offert. Berätta vad du vill ha gjort och hur stort taket är. Om du inte är helt säker på vilket sorts tak du vill ha kan du diskutera detta med dem. Vanligtvis så lägger man samma tak igen, eftersom huset är byggt för att klara av det. Men ibland kan det vara läge att byta material. Dels på grund av kostnaderna men också av andra orsaker. Ta upp detta med företaget och se vad de har att säga om det.

Kostnader vid renovering av ett villatak

Material kostar en hel del, och du vill att det ska vara helt tätt. Många passar på att tilläggsisolera äldre byggnader när de ändå renoverar taket, eftersom detta ofta fattas. Då måste du dock ha lite extra koll på vinden, då den blir kallare med bättre isolering. Detta kan leda till mögel som sedan kan spridas. För att motverka detta bör du värma upp vinden under vinterhalvåret och se till att luften cirkulerar.

Det dyraste materialet är tegelpannor, men också de som håller allra bäst. Betong är billigare men är också tyngre. Se till att taket håller för det material du sätter upp. Papp, shingel och plåt är andra alternativ som alla kostar lite mindre. De flesta material håller länge om du ser efter ditt tak. Så delvis är det en kostnadsfråga och även en fråga om utseende. Det viktiga är att du har ett bra tak som sitter fast ordentligt.