Utbildningar inom takläggning

Takläggare
Hur ofta bör man byta tak?
February 23, 2019
Takläggare stockholm pris
Det slitstarka taket
March 2, 2019

Att jobba med tak kan vara roligt och varierande. Varje hus är ju annorlunda och det finns flera olika moment som måste utföras. Samtidigt så kan det vara nog så tungt. En rulle med papp eller tegelpannor väger en hel del. Plus att du inte får vara höjdrädd om du ska jobba med tak, det säger sig självt.

Det är viktigt att vara noggrann när du lägger takläggning Stockholm. Som med andra hantverk så handlar det en del om yrkesstolthet. När du är klar ska familjen kunna vara säker på att taket håller och att ingen fukt kommer in. Det är ditt ansvar, och något som du bör ta på allvar.

Takläggare Stockholm

Börja som lärling

Det är vanligt att börja med en gymnasieutbildning inom byggbranschen. Detta ger en god grund för att jobba med tak och även andra hantverk. Men du kan också gå en Komvux kurs eller liknande för att komma igång. Därefter går du som lärling. Det kan ta flera år innan du är helt färdig att kalla dig takläggare. Ofta tar det cirka tre år att komma upp i de 6800 lärlingstimmarna. Under lärlingsperioden så är lönen lägre, men när du är klar kan du ibland komma upp i det dubbla.

I de flesta utbildningar är det inte bara fråga om att kunna tak och allt som har med det att göra. Istället kommer du att få en bred grund så att du även kan jobba med andra sorters hantverk, framför allt snickeriarbeten. Som en del av utbildningen så ingår bland annat brandventilation, isolering, takbrunnar, olika material som papp, plåt och betong samt mycket mer. Det är en väl avrundad utbildning som gör det lättare för dig att gå vidare inom den specialisering du sedan väljer.

Att jobba med tak

När du jobbar med tak så är det ofta i lite mindre, självständiga grupper. Det är av naturliga orsaker ett utomhusjobb, vilket kan vara kämpigt under vissa tider på året. Men om du trivs med att ta ansvar och jobba hårt i alla väder så är det här ett perfekt yrke för dig.

Tidigare så gick ett hantverk från far till son, det kunde vara flera generationer som jobbade med samma sak. Även om detta sker även idag så är det vanligtvis ett val att jobba som takläggare. Men du kommer ofta att jobba i små grupper nästan som en familj, där alla samarbetar och ser till att jobbet blir väl gjort.