Vad kostar det att byta tak?

Renovera tak på småhus
January 13, 2019

Det finns inget tvivel om att det kostar en del att byta tak. Men om du slår ut det på alla de år som ett ordentligt tak kan tänkas hålla så blir det inte så mycket. Äkta tegel kan hålla i flera generationer om du tar hand om det.  nderlaget kanske måste bytas ut innan dess, men det handlar i alla fall om flera årtionden innan det är dags att byta tak igen.

Den viktigaste anledningen till att lägga ett nytt tak är att skydda huset mot fukt. Taket är ju som en liten mössa eller hjälm som ser till att snö och vatten inte tar sig in. Det behövs så lite för att du ska få stora problem med röta. För att inte tala om att det ger ett dåligt inomhusklimat som kan leda till allergier.

Kostnader för ett nytt tak i Stockholm

Den största kostnaden för ett nytt tak i Stockholm är hantverkaren. Om du gör allting själv kan du kanske klara av det på runt 50 000 kronor, med utomstående hjälp blir det snabbt det dubbla. Men samtidigt så är valet av material och takets storlek relevant i diskussionen. Bland annat så handlar det om hur länge du vill att ditt tak ska hålla. Dränering
Takläggare Stockholm
Ett papptak kostar inte så mycket att lägga, relativt sett. Men det håller ju inte lika länge som till exempel tegelpannor. Därför kanske du måste lägga om taket ganska snart igen. Men ändå så är det fråga om minst 10 år. Det kan hålla längre beroende på vilken del av landet du bor i och hur pass du underhåller det.

Stor eller liten kostnad?

Det kan löna sig att ta in en offert från olika företag. Var noga med att de specificerar exakt vad som ingår och vad som kan tillkomma som extra. Eftersom du kan använda dig av ROT-avdraget för själva arbetet är det viktigt att separera priserna så du vet precis hur mycket det blir.

Ett plåttak brukar ligga på mellan 150-200 kronor per kvadratmeter. Betongtak är något dyrare men ungefär samma prisklass. Ett papptak kan du komma undan med 100-150 kronor per kvadratmeter, medan shingel ligger på runt 170-230 kronor. Ett tegeltak är dyrast med cirka 200-250 kronor. Priserna är beräknade på själva taket samt de material och verktyg som du behöver runt omkring.

Eftersom taket verkligen måste göras ordentligt kan det löna sig att anlita professionell hjälp. Med tanke på hur länge taket håller så är det inte så dyrt, utan en investering för framtiden.

Kvalitetsverktyg på nätet!  Verktygshandlarn.se