Välja rätt sorts tak

Takläggare stockholm ab
Botanisera i takpannornas värld
May 21, 2019
Takläggare stockholm ab
Plåttakets superkrafter
June 21, 2019

Det finns flera olika sorters tak och de flesta väljer att lägga det samma som redan finns där. Ibland kan det dock vara läge att byta ut det, men det gäller att tänka på en del saker. Det samma gäller för ett nybygge, vilket tak som passar bäst beror en del på hur huset ser ut. Fråga gärna oss takläggare Stockholm om råd om du inte är helt säker på vad du ska välja.

Ett hus är byggt för att klara av takets tyngd. Men om du byter ut taket och lägger ett som är tyngre än det ursprungliga kan det bli problem. Därför är det alltid bäst att kontrollera den underliggande strukturen innan du gör några stora förändringar.

Lutningen på taket kan också ha ett inflytande på vilket sorts tak som passar bäst. För en lägre lutning kan papp, plåt eller betongpannor vara det bästa. Såvida du inte vill ha ekologisk odling uppe på taket, vilket helt klart kan bli ett kapitel för sig självt.

Något som allt fler väljer är dock solpaneltak. Tack vare vissa initiativ på regeringsnivå så har kostnaderna varit mycket låga hittills. Och det du vinner i energiproduktion är så mycket större. Framför allt så är solpaneler ett grönt alternativ, ett sätt att värna om miljön. Men när panelerna väl är installerade så har du väldigt lite underhåll de närmaste årtionden, så det kan gott vara något att tänka på.

Takläggare i Stockholm

 

Självklart så är det alltid bäst med en grundlig inspektion innan du vad som ska göras med taket. Detta är en stor del av vårt jobb, och vi går verkligen igenom alla delarna noggrant. Inga små läckor eller fuktskador tillåts utan taket ska vara helt tätt. Annars ska det repareras eller bytas ut.
En klassiker i Sverige är lertegel, det håller något helt fantastiskt och är snyggt att se på. Priset ligger lite högre än andra tak men det kan hålla i flera generationer. Detta är dock ett exempel på tak där lutningen inte får vara för låg, de kräver lite lutning för att det ska fungera. Betongpannorna kostar mindre och är lätta att lägga. De håller inte lika länge och ger inte huset det där vackra utseendet, men fungerar mycket bra för vissa hus.

Eftersom det finns så mycket att välja mellan ska du ta dig tid och verkligen jämföra alla för- och nackdelar med varje material. Det viktiga är att huset till sist är tätt och skyddat mot väder och vind.