Det slitstarka taket

Utbildningar inom takläggning
February 28, 2019
Takläggare
Funderingar runt ditt nya tak
March 9, 2019

Shingel är inte bara en populär frisyr som de flesta jazzade runt med på 1920-talet, utan det är faktiskt namnet på ett mycket smidigt och mångsidigt tak som med all säkerhet kan läggas på både sommarstugan, villan och offentliga byggnader. Takshingel är tillverkat av glasfiberfiltar som har blivit behandlade med en asfaltsmassa. Dessa ingredienser tillför att taket blir ett utmärkt gott skydd mot både fukt och mögel. Själva ytan är behandlad med krossade mineralkorn som fungerar som en solkräm som skyddar ditt tak mot dom ultravioletta strålarnas starka sken. På så sätt kommer taket inte uppvisa slitages i färgen som andra tak brukar göra med tiden. Det man får är ett tak som är slitstarkt och man kan räkna med att detta tak är också brandsäkert. En annan viktig fördel om du är ekonomisk person som inte gillar att spendera stora utgifter, men som ändå vill ha ett tak med karaktär och kvalité kommer att bli glatt överraskad över att shingeltak är otroligt billigt att införskaffa. Ett shingeltak ligger mellan 80–200 kronor per kvadratmeter att lägga. Sedan tillkommer arbetskostnader om du har valt en takläggarfirma som ska utföra jobbet. Men detta takarbetet ingår i ROT-avdraget, så det blir en god affär för dig.

Fördelar och nackdelar

Det är många goda fördelar som radas upp när det handlar om shingeltak. Men det finns dock en viktig nackdel och den heter snö. Tung snö som packas på ett shingeltak kommer tyvärr inte att hålla med tiden. Detta tak lämpar sig varken för tunga snömassor och snöstormar. Då kan ett plåttak vara ett bättre skydd och alternativ för ditt hus. Vid underhållning av shingeltak behöver du inte ge upp så mycket av din tid till det. Allt som behövs är att göra rent och plocka bort eventuella kvistar och löv som har singlat ned på taket. Rensa även husets takrännor och ta även bort mossa på taket. Om ytskiktet på taket skulle ha förlorat sin skrovliga yta kan du köra en strykning med takmassa för att reparera och skydda. En annan fördel som står högt i kurs hos alla husägare är att detta tak har en väldigt lång livslängd. Efter bara några år med ett shingeltak så kommer du att märka med glädje att taket ser fortfarande ut som det vore nylagt. Man kan räkna med att detta tak kommer att hålla i 30 år.

Takläggare i Stockholm

Ett enkelt arbete

Att lägga shingeltak räknas oftast till som ett göra det själv arbete. Det är enkelt att lägga taket men du måste tänka på tak säkerheten och du ska ha livlina och fallbroms så att jobbet blir tryggare. Utrusta dig även med halksäkra skor och en hjälm. Ifall du inte vill utsätta dig för risker och äventyr på höga höjder så blir det ändå bäst och säkrare att anlita en professionell takläggare. För att få ett bra resultat är det viktigt med ett noggrant grundarbete. Själva ytan måste vara plan och ta bort ojämna ytor i ett tak gjort av brädor. Om taket har olika vinklar måste taket underlagstäckas. Själva shingel plattorna monteras lätt genom att plattan har en självhäftande sida i kanterna på plattorna finns spår som gör det enkelt att börja lägga samman det stora pusslet på taket. En shingelplatta ska sättas fast med två spikar ovanför insnittet och så ska du spika fast en spik var på varje sida av själva ledspåret, då kommer det att sitta säkert på taket. Sedan för att få ett estetiskt och vackert tak måste man förskjuta varannan rad i en halv tumsbredd i sidled. Då får man fram det önskade mönstret och spikarna blir mindre synliga. Gör kontrollmätningar under arbetets gång så att taket blir vågrätt.