Plåttakets superkrafter

Takläggare i Stockholm
Välja rätt sorts tak
June 19, 2019

Det mest populära tak som finns i vårt avlånga land är plåttaket. Allt fler har upptäckt alla goda fördelar med att införskaffa ett plåttak.

Vädrets väktare

Plåttaket är som klippt och skuret för bistra och kalla väderförhållanden. Inte så konstigt att denna typ av material på tak blev först populärt i den norra delen av Sverige allra först och har senare haft en lavinartad succé över resten av vårt land. Taket besitter nämligen en ytterst välkomnade egenskap, att kunna mota bort snö som landar på hustaket. Genom sin glatta yta kommer snön att trilla av betydligt lättare än om man hade ett tegeltak. Takets andra superkrafter som man kan räkna in är att den låga vikten per kvadratmeter hjälper taket att klara av tuffa stormar och kalla dagar med mycket snö. Den tredje superkraften som adderas till plåttakets pluskonto är att hållbarheten ärotroligt långt och givande till alla husägares stora förtjusning. Livslängden kan hålla i upp till 60 år. Dessutom kan ett plåttak inte gå sönder lika lätt och den fryser inte lika lätt sönder i bitar, som tegeltaket kan göra.

Takläggare i Stockholm

Plåttakets olika skepnader

Takplåt kommer i olika varierande utförande och om du gillar tegeltakets klassiska stil så finns det givetvis plåttak som ser precis ut vågiga tegelplattor. Då får man det bästa av två världar samlat under ett och samma tak. Nämligen takplåtens härdighet och långa livskraft blandat med tegeltakets sympatiska utseende.

Vid renoveringar av gamla hus är det smart att ersätta tegel till plåt på grund av att det äldre huset inte blir lika tungt belastat. Med ett nytt och fräscht plåttak törs du äntligen sätta upp ett tak som kommer att hålla och som inte kommer att förstöra det gamla huset.

Det har väckt debatter om att plåttak som ser ut som tegel är bara är en dålig imitation av tegel. Men det är definitivt värt att satsa på plåttak och man behöver inte välja tegel stilen. Det finns en massa olika stilar på marknaden och du kommer garanterat att finna ett plåttak som du och ditt hus kommer att glädjas åt. En variant av plåttak som är vackert är falsad plåttak. Det har man använt ända sedan 1500-talet på kyrkbyggnader och senare fick ståndsmässiga hus som hade både stil och klass ett falsat plåttak. Det var dyrt med plåt och det var inte alla som hade råd med ett sådan lyx. Idag är plåttak lägre i pris och har kommit för att stanna på våra tak.