Första hjälpen när taket börjar att läcka

Renovera taket på villa
January 20, 2019
Takläggare
Hur ofta bör man byta tak?
February 23, 2019

Det är en total mardröm för vilken husägare som helst om taket plötsligt skulle börja att ta in vatten. Hur ska man agera när detta händer? Ska man börja med att placera hinkar överallt som kan ta emot vattendropparna? Eller är det värt att gå upp på taket och försöka att lokalisera vad som är felet?

Felsökning

Det är faktiskt en bra metod om en oväntad läcka från taket skulle uppstå att placera ut hinkar som kan samla ihop vattnet. Det är också en god idé att ta reda på vad läckan kommer ifrån. Du behöver inte gå upp på taket för att se vad du kan finna där, då är det smartare att gå upp på vinden och försöka att kika på innertaket och se vad läckan befinner sig. Vid akut hjälp ska du inte tveka att ringa 112 för att få hjälp. Sedan kan du anmäla skadan till ditt
försäkringsbolag. När du är drabbad av en stor läcka ska du ta fram kameran och dokumentera skadorna innan du sätter igång med att röja och reparera. Skriv ner datum och om skadornas karaktär och omfattning. Dessa uppgifter är värdefullt att ha till hands när du ska fylla i din skadeanmälan.
Takläggare Stockholm

Att täta läckan

När du upptäcker en läcka en regnig och vindpinad kväll ska du inte marschera rätt upp på taket för att laga läckan. Det kan var hög risk att du då kommer att drabbas av tragiska olyckor genom att klättra på ett blött och halt tak. Vänta tills stormen har lagt sig och använd dig av en säkerhetslina när du ska upp på taket för att kontrollera. Var extra försiktig när du ska kolla taket som är runt själva skorstenen, där brukar taket vara mera känsligt. Se till att takpannorna ligger korrekt och om ditt hus har papptak ska du kontrollera om det är helt. Om papptaket har gett upp för stormens vindar och börjat att vika upp sig i hus kanterna måste du vara där och limma med asfaltsklister och spika fast taket igen. När du har funnit själva skadan ska den täckas med plast eller papp som är självhäftande.
Lägg plåt över och försök att få reglarna att passa in så att inte mer flöden av vatten kan leta sig in i huset. Använd tätningsmassa runt om. Nu kan lägga tillbaka takpannorna över skadan. Om takpannorna också har blivit skadade måste man även byta dom. I tillägg ska du även lägga över en presenning, som helst ska spikas fast för att inte vinden kan ta den.

Stuprör och hängrännor

Det är inte bara taket som behöver att kontrolleras för att undvika obehagliga vattenläckor. Även dina stuprör och hängrännor måste få en kontroll för att allt ska kunna fungera perfekt med ditt hus. Om du har äldre stuprör som rostar är det klokt att byta ut dom till nya mer moderna och lättskötta varianter. Gamla modeller måste rostskydds behandlas och du måste alltid vara alert och vaksam över om något gammalt rör måste tätas. Ett avvattningssytem som är toppform kommer att vara ditt hus allra bästa försäkring. Du kommer då att slippa fuktskador som brukar att leda till trista mögel angrepp.
Se till att ta bort kvistar och löv som har landat i hängrännor, där kan växter samla ihop sig och göra proppar som stoppar upp regnvattnet. Dessa proppar kan på sikt göra så att både stuprör och hängrännor får fuktskador som leder till rost. Då måste man genast byta ut allt och det blir till en onödig kostnad. Du kan montera upp nya stuprör och hängrännor alldeles själv. Men det går bra att anlita en hantverkare som kan hjälpa till att du får det avvattningssytem som kommer att vara det effektiva skydd som huset behöver.